De Noordelijke Renaissance

De Noordelijke Renaissance

Is bekend in de kunstperiode. Het was een periode waar veel mensen te maken heeft gehad met kunst. Dit is zo rond de 16de eeuw geweest. Een periode waar Pieter Bruegel het enorm goed deed met zijn schilderwerken. Veel mensen zeggen dat de periode zo heten doordat Pieter zo goed toen die tijd kon schilderen. De Noordelijke Renaissance heeft plaatsgevonden in verschillende landen. Het viel vooral in Nederland wat toen die tijd Nederlanden heten. Het waren vooral landen die in logischerwijs in het noorden van Europa liggen. Landen zoals Duitsland en Polen. Nederland liep in die tijd al goed voor op de rest van Europa.

Dit komt omdat er goede schilders waren wat in die tijd heel belangrijk was. Je kan het vergelijken in deze tijd met bijvoorbeeld goede zangers of voetballers. Schilderen begon namelijk al heel ver terug. Het begon allemaal al in de middeleeuwen. Mensen toen die tijd hadden namelijk niks anders. Ze hadden wel veel werk en boeken die ze konden lezen. Maar die tijd was er nog lang geen internet. Veel banen die je nou kent zoals ICT of secretaresse werk was er toen die tijd ook helemaal niet. Ze hadden zelfs geen telefoons. Geen navigatie en zelf geen eens auto’s. Ze deden die tijd alles met paard-en-wagen. Het is niet voet te stellen wat er wel niet allemaal is bijgekomen de jaren erna.

lena-denk-OVq6oc3KIXE-unsplash

Veel veranderd

Het was die tijd wel een leuke periode. Het was een gezellige boel met veel kleur. Iedereen was toen die tijd ook enorm anders dan nu. Veel vrolijker en veel meer open dan nu. Dit verschil kan je nog wel een beetje merken als je meer naar het zuiden gaat van het land. Limburg is daarom ook een van de gezelligste provincies wat Nederland heeft. Daarom gaan Nederlanders ook graag op vakantie in België. Al is het een buurland is het toch heel anders dan Nederland. Het heeft gezellige plekken waar je kan gaan zitten en heeft het veel leuke dingen om te doen. Denk bijvoorbeeld met je vrienden naar een terrasje. Ook die tijd was België een leuk land om naartoe te gaan. Omdat het toen allemaal veel langer duurde om te reizen naar andere landen bleven veel mensen binnen Europa. Een veel bezocht land in die tijd was dan ook Italië. Nu gaat het allemaal een stuk makkelijker en gaan mensen ook veel buiten Europa op vakantie of zakenreis. Die tijd was het niet anders. Voor schilders was het namelijk heerlijk om naar een ander land te gaan voor meer inspiratie.

 

MEER TE WETEN KOMEN

Levensloop

Kunstwerken

landschapschilders