Zo ga je op de juiste manier om met landbouwafval

Boerderijen en hoveniersbedrijven produceren vaak onwijs veel landbouwafval. Een groot voordeel van dit afval, is dat dit afval bijna altijd biologisch is. Het is dus niet schadelijk voor het milieu, tenzij het verbrand wordt. Omdat boerderijen en hoveniersbedrijven veel landbouwafval produceren, is het voor deze bedrijven ook belangrijk om te weten hoe je met dit afval omgaat. Je vindt daar meer informatie over in dit handige artikel. 

Het verzamelen van het afval

Een van de eerste stappen die je moet zetten, is het verzamelen van al het landbouwafval. Omdat landbouwafval niet altijd biologisch is, is het nodig om meerdere containers te huren. Hierdoor kun je het biologische bouwafval scheiden van het niet-biologische afval. Deze containers kun je huren bij een verhuurbedrijf, maar het is verstandig om dit te doen bij een afvalverwerker. Dat heeft ermee te maken dat het afvalverwerker het afval verwerkt en kan recyclen. 

Is het afsluiten van een contract verplicht?

Veel boerderijen en hoveniersbedrijven stellen regelmatig de vraag of het verplicht is om een contract af te sluiten bij een afvalverwerker. Dat is zo, maar dat houdt zeker niet in dat dit nadelig is voor jouw boerderij of hoveniersbedrijf. Je hebt namelijk de zekerheid dat je voor een bepaalde periode toegang hebt tot verschillende containers, maar ook dat de afvalcontainers dagelijks, wekelijks of meerdere keren per maand geleegd worden door de afvalverwerker. Een van de weinige nadelen van het afsluiten van een contract is dat je vast zit aan het contract. Mocht je bijvoorbeeld willen stoppen met je onderneming, dan kan het nodig zijn om het contract af te kopen. 

Een alternatief

Het is zeker niet altijd nodig om een afvalverwerker in te schakelen. Je hoeft dus geen containers te huren waarmee je het afval kan verzamelen en sorteren. Als je een boerderij hebt met een groot stuk land, dan kun je er ook voor kiezen om zelf compost te maken van het landbouwafval. Het is dan wel belangrijk dat dit afval biologisch is, maar ook dat het geen ongedierte kan aantrekken. Er leeft genoeg ongedierte op het land dus de kans dat je snel last krijgt van een plaag is dan ook erg groot. Dit compost kun je vervolgens gebruiken voor het laten groeien van nieuwe planten, maar ook kun je het verpakken en verkopen.